Măsurile de ordine și siguranță publică implementate de structurile județene ale M.A.I., cu ocazia minivacanței 12-15 august 2023

Măsurile de ordine și siguranță publică implementate de structurile județene ale M.A.I., cu ocazia minivacanței 12-15 august 2023

  

        În contextul minivacanței prilejuite de marea sărbătoare religioasă Adomirea Maicii Domnului, 15 august, structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne vor lua anumite măsuri specifice, menite să sporească gradul de ordine și siguranță publică.

        La nivelul Instituției Prefectului se va asigura permanența la comandă prin conducătorii instituției. Structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne vor lua toate măsurile necesare astfel încât slujbele religioase și celelalte evenimente publice să se desfășoare într-un climat de siguranță publică. De asemenea, vor emite recomandări care se vor adresa și arădenilor care vor alege să desfășoare activități turistice în perioada zilelor libere. Săptămâna viitoare vom reveni cu o informare publică despre măsurile de ordine publică luate de toate instituțiile pentru desfășurarea în siguranță a evenimentelor organizate de Zilele Aradului.

        Din partea Instituției Prefectului – Județul Arad, dorim tuturor arădenilor să aibă parte de zile relaxante, alături de familie și prieteni. Transmitem „La mulți ani!” tuturor celor care în data de 15 august își vor serba ziua onomastică.

Mai jos se regăsesc informări din partea: Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și Centrului de Prevenire și Consiliere Antidrog Arad.

În perioada 12-15 august a.c.,  poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad vor acţiona pe raza întregului județ, cu efective suplimentare faţă de dispozitivul curent, pentru îndeplinirea responsabilităţilor necesare asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, fluidizarea traficului rutier şi prevenirea oricăror evenimente neplăcute.

Polițiștii de ordine publică, rutieră și de la celelate structuri vor fi în stradă în această perioadă, la evenimentele specifice precum și la lăcașele de cult, pentru a preveni orice eveniment care ar putea perturba ordinea și liniștea publică, precum și pe șosele, pentru fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor rutiere.

I.P.J. ARAD VĂ RECOMANDĂ:

  • Nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare. Atunci când sunteți plecați, nu lăsați deschise geamuri, terase sau balcoane care ar putea facilita accesul în locuință.
  • La cumpărături, evitați, pe cât posibil, să aveți asupra dumneavoastră sume mari de bani. Doamnelor le recomandăm să fie atente la genţi/poşete, iar domnilor să păstreze portofelul în buzunarul interior de la piept al hainei.
  • Nu lăsați poșete, portmonee, telefoane sau alte bunuri de valoare în cărucioarele de cumpărături, dacă nu le suprevegheați permanent.
  • Folosiți locurile de parcare special amenajate și nu lăsați în vehicul, la vedere, bunuri de valoare, documente personale sau ale autovehiculului, chiar dacă lipsiți pentru scurt timp.
  • Asigurați-vă că portierele s-au închis atunci când părăsiți mașina și acționați închiderea centralizată; în stațiile PECO, nu lăsați autoturismul neasigurat în timpul achitării contravalorii combustibilului.
  • Dacă alegeți să plecați din localitate, nu porniţi obosiţi la drum, folosiţi centura de siguranţă şi, când e cazul, scaunul pentru copii. Ţineţi în maşină vestă şi triunghiuri reflectorizante, extinctor şi trusă de prim-ajutor.
  • Verificaţi starea tehnică a autoturismului, stabiliţi cu exactitate traseul şi asiguraţi-vă că aveţi documentele obligatorii la dumneavoastră.
  • Respectați regulile de circulație rutieră și recomandările polițiștilor.

          În perioada 12 august – 15 august, efective din cadrul Jandarmeriei Arad, vor desfășura misiuni specifice în zona de competență, pe linia menținerii unui climat de siguranță pentru cetățeni precum și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice cu ocazia minivacanței.

Concomitent cu menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, vom veghea și la buna desfășurare a manifestărilor cultural artistice care vor avea loc în această perioadă atât în municipiul Arad cât și pe întregul teritoriu al județului Arad.

De asemenea vom fi prezenți în zona lăcașurilor de cult pe timpul desfășurării slujbelor religioase prilejuite de sărbătoarea ,,Adormirea Maicii Domnului”.

Recomandăm participanților la aceste manifestări să acorde o atenție sporită bunurilor și obiectelor personale, dacă sunt însoțiți de copii să ii supravegheze cu atenție și să evite implicarea în incidente.

În cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere.

Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox, fiind prăznuită de credincioși în fiecare an pe data de 15 august.

Având în vedere importanța acestui eveniment religios, la care se anunță participarea unui număr mare de credincioși, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad, va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.

În plan operațional, zilnic, 130 de pompieri arădeni, încadrează mijloacele tehnice care sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale, salvarea persoanelor din medii ostile vieții, iar răspunsul la urgențele medicale este asigurat prin intermediul celor 11 echipaje SMURD.

Pentru ca această sărbătoare religioasă să se desfăşoare în condiţii de siguranţă recomandăm respectarea următoarelor reguli:

❗️parcarea autovehiculelor se face astfel încât să nu blocheze căile de acces și evacuare pentru forţele de intervenţie, respectând indicaţiile autorităţilor;

❗️aprinderea şi aşezarea lumânărilor se va face numai în locurile special amenajate în acest sens;

❗️pe timpul ceremoniilor religioase fiecare credincios va avea grijă să protejeze persoanele din imediata apropiere de flacăra lumânărilor, pentru a preîntâmpina aprinderea articolelor de îmbrăcăminte sau a părului.

Totodată, având în vedere că în perioada 19 – 27 august 2023, orașul nostru va îmbrăca haine de sărbătoare, fiind organizate diferite evenimente prilejuite de Zilele Aradului, vă recomandăm să fiți precauți și să respectați regulile de prevenire a tuturor situațiilor care vă pot pune viața sau bunurile în pericol.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad, vă dorește să vă bucurați de aceste zile libere fără a întâmpina evenimente nedorite.

Ne aflăm în plin sezon estival şi se apropie minivacanța de Sfânta Maria, prilej pentru mulți cetățeni români de a călători în afara granițelor ţării.

          Având la bază experienţa săptămânilor trecute, când media valorilor de trafic în timpul unei zile de weekend a depăşit  250.000  de persoane la frontiera cu Ungaria, ne așteptăm la o creștere semnificativă a traficului în punctele de trecere ale frontierei la nivelul județului Arad.

        Poliţia de Frontieră Română continuă să aplice măsurile aflate în competența instituției, dispuse încă de la începutul sezonului estival pentru  asigurarea unui control operativ.

La nivelul Poliției de Frontieră Arad s-au suplimentat arterele de control, în funcţie de infrastructura fiecărui punct, s-a suplimentat personalul planificat la controlul documentelor, precum și echipamentele folosite, fiind utilizate inclusiv staţii mobile, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi.

Deorece în această perioadă se înregistrează temperaturi ridicate la nivelul întregii ţări, iar traficul prin punctele de frontieră este unul foarte ridicat pe perioada weekend-urilor, la solicitarea Poliţiei de Frontieră, autorităţile locale au instalat în PTF Nădlac II punct de prim ajutor. Voluntari şi paramedici sunt pregătiţi să acorde ajutor de specialitate la sfârşit de săptămână în caz de nevoie.

Menţionăm că la frontiera cu Ungaria, formalităţile se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare,  sens în care,  au fost stabilite măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfășoare cu operativitate.

Conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la granița cu Ungaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în Nădlac II, așadar recomandăm călătorilor utilizarea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional de la graniţa cu Ungaria.

          Reamintim că la frontiera româno-ungară sunt operaţionale 12 puncte de trecere.

 Pentru a contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului, recomandăm participanţilor la trafic:

–  verificarea valabilităţii documentului de călătorie cu care se intenţionează tranzitarea frontierei;

 – deţinerea documentelor necesare pentru călătoria minorilor, astfel încât să fie evitate situaţiile neplăcute în care acestora nu li se permite ieşirea din ţară;

– conducătorii mijloacelor de transport să se asigure că au documentele necesare pentru autovehicul;

– și nu în ultimul rând, recomandăm consultarea  aplicaţiei Trafic On-line, disponibilă pe pagina de internet a poliției de frontieră.

În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră Arad va acționa în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

Vă urez, în numele întregii echipe a Poliţiei de Frontieră Arad o minivacanță plăcută și călătorii în siguranță.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct celui mai apropiat Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Agenţia Naţională Antidrog oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță!

 

 

Biroul de presă                                                                                           10.08.2023