Comunicat masuri minivacanta Ziua Nationala 29.11.2023

Măsurile de ordine și siguranță publică implementate de structurile județene ale M.A.I., cu ocazia minivacanței de Ziua Națională a României și Sfântului Apostul Andrei

          În contextul minivacanței prilejuită de Ziua Națională a României și de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne formulează câteva recomandări adresate cetățenilor, în vederea petrecerii zilelor libere într-un climat de ordine și siguranță publică.

Instituția Prefectului – Județul Arad reia invitația adresată arădenilor de a participa la ceremoniile organizate vineri, cu prilejul Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. Programul evenimentelor cuprinde următoarele activități:

– Comemorarea celor trei corifei arădeni ai Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Dr. Ioan Suciu, în cimitirul Eternitatea, unde toți trei își dorm somnul de veci, începând cu ora 9.00.

– La ora 11 va avea loc în Parcul Eminescu, la Crucea Martirilor, ceremonia oficială cu prilejul Zilei Naționale, ce va cuprinde un serviciu religios în memoria eroilor patriei și depunerea coroanelor de flori la monument.

– După încheierea ceremoniei de la Crucea Martirilor, aproximativ de la ora 12:00, va începe Defilarea cu tehnica din dotare, pe Bulevardul Revoluției, a detașamentelor: Batalionului 191 Infanterie Colonel „Radu Golescu”, Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și Penitenciarului Arad. Locul stabilit pentru vizionarea defilării de către cetățenii interesați va fi Piața Revoluției, în fața Palatului Administrativ. Îi rugăm astfel pe toți cetățenii care doresc să vadă ceva deosebit de Ziua  Națională să vină la parada militară și să urmeze indicațiile agenților pentru a viziona cât mai bine pariticipanții și pentru a nu stânjeni desfășurarea evenimentelor. Îi rugăm pe părinți să își supravegheze cu atenție copiii, deoarece în dispozitivul de defilare sunt prinse și autovehicule de mare tonaj. Nu în ultimul rând, precizăm că aceste activități în onarea Zilei Naționale a României vor fi desfășurate conform programului indiferent de condițiile meteo.

Recomandăm tuturor arădenilor să respecte recomandările ce vor fi formulate de reprezentanții structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne în privința conduitei preventive pe durata minivacanței.

Mai jos se regăsesc informări din partea: Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și Centrului de Prevenire și Consiliere Antidrog Arad.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Arad

POLIȚIȘTII ARĂDENI, LA DATORIE ÎN MINIVACANȚA DE 1 DECEMBRIE

În perioada 30 noiembrie  – 3 decembrie a.c., aproximativ 100 de polițiști de ordine publică, rutieră, investigații criminale și de la alte structuri vor fi în stradă, suplimentar față de efectivele zilnice, în zilele minivacanței, la evenimentele cultural-artistice și la lăcașele de cult, pentru a preveni orice eveniment care ar putea perturba ordinea și liniștea publică, precum și pe șosele, pentru fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor rutiere.

PENTRU PREVENIREA EVENIMENTELOR NEGATIVE,

I.P.J. ARAD VĂ RECOMANDĂ:

 • Nu oferiți informații necunoscuților despre bunurile pe care le dețineți în imobilul în care locuiți sau despre vecini;
 • Nu comunicați date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețelele de socializare.
 • Nu postați pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețineți în casă bunuri de valoare;
 • Nu lăsați deschise geamuri, terase sau balcoane care ar putea facilita accesul în locuință;
 • Dacă alegeți să participați la manifestări cultural-artistice, evitați conflictele, iar dacă în preajma dumneavoastră sunt persoane cu un comportament sau atitudine agresivă, nu încercați să interveniți pentru a le opri. Cereți sprijinul celui mai apropiat polițist sau sunați la 112;
 • Evitați, pe cât posibil, să aveți asupra dumneavoastră sume mari de bani. Doamnelor le recomandăm să fie atente la genţi/poşete, iar domnilor să păstreze portofelul în buzunarul interior de la piept al hainei;
 • Folosiți locurile de parcare special amenajate și nu lăsați în vehicul, la vedere, bunuri de valoare (telefoane mobile, tablete, camere de filmat, laptopuri, portmonee, poșete), chiar dacă lipsiți pentru scurt timp;
 • Nu lăsați la vedere documente personale sau ale autoturismului;
 • Asigurați-vă că portierele s-au închis atunci când părăsiți mașina și acționați închiderea centralizată;
 • Atunci când vă însoţesc copiii, nu îi lăsaţi nesupravegheaţi, învăţaţi-i că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă; de asemenea, învăţaţi-i cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, asiguraţi-vă că aceştia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora;
 • Dacă alegeți să plecați din localitate, nu porniţi obosiţi la drum, folosiţi centura de siguranţă şi, când e cazul, scaunul pentru copii. Ţineţi în maşină vestă, triunghiuri reflectorizante, extinctor şi trusă de prim-ajutor, și asigurați-vă că aveți la Dvs. documentele personale și ale autoturismului, cu verificarea tehnică valabilă;
 • Interesați-vă despre starea vremii din localitatea de destinație, stabiliți cu exactitate traseul, verificați starea autoturismului cu care vă deplasați și echipați-vă autoturismul cu anvelope de iarnă, dacă nu ați făcut-o deja;
 • În stațiile PECO, nu lăsați autoturismul neasigurat în timpul achitării contravalorii combustibilului;
 • Respectați regulile de circulație rutieră și recomandările polițiștilor.

     

Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad

 În contextul minivacanței ocazionate de Ziua Națională a României, la nivelul Jandarmeriei Arad au fost dispuse mai multe măsuri în vederea asigurării climatului de ordine și siguranță publică.

Începând de astăzi, echipaje de jandarmerie vor acționa în fiecare zi pentru siguranța dumneavoastră.

Jandarmii vor fi prezenți în toate zonele aglomerate, zonele unde se vor desfășura  evenimentele publice și vor acorda o atenție deosebită activităților de prevenire și combatere a faptelor antisociale.

Vineri, 1 Decembrie Jandarmeria Arad va participa la festivitățile organizate de Ziua Națională a României: în Parcul Eminescu și la Cimitirul Eternitatea.

La festivitățile militare organizate pe traseul Bulevardul Revoluției, Teatrul de Stat – strada Nicolae Grigorescu, Jandarmeria Arad va defila alături de celelalte structuri din Sistemul Național de Ordine și Siguranță Publică cu un pluton, dar și cu mijloacele și tehnica auto din dotarea inspectoratului: 2 A.T.V-uri și 6 autospeciale folosite pe timpul misiunilor de asigurare, menținere și restabilire a ordinii publice în zona de competență.

Pentru a avea parte de o minivacanță în siguranță, vă recomandăm să:

–  manifestați  răbdare pe parcursul derulării activităților;

–  respectați regulile stabilite de organizatori și indicaţiile forțelor de ordine;

– supravegheați copiii, pentru a evita situațiile de rătăcire și pentru prevenirea oricăror posibile incidente;

– apelați numărul unic de urgență ,,112″  dacă sunteți martorii unor fapte antisociale.

Jandarmeria Arad urează tuturor românilor: ,,La mulți ani!”

 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad:

În perioada minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, Aradul va îmbrăca haine de sărbătoare. Deschiderea Târgului de Crăciun și sărbătorirea Zilei Naționale a României sunt doar câteva dintre evenimentele cu public numeros care se vor desfășura în aceste zile.

Având în vedere importanța acestor sărbători la care se anunță participarea unui număr mare de persoane, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.

În plan operațional, zilnic, 130 de pompieri arădeni încadrează mijloace tehnice care sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Pentru a vă bucura de momente frumoase alături de cei dragi, vă recomandăm să fiți precauți și să respectați regulile de prevenire a tuturor situațiilor care vă pot pune viața sau bunurile în pericol.

Vă reamintim că în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru a preveni producerea unor incendii, verificați mijloacele de încălzire,iar

în situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice. Dacă alegeți să vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

Pompierii arădeni vă doresc să vă bucurați de această minivacanță fără a întâmpina evenimente nedorite.

 

Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad

 

Ne aflăm in apropierea minivacantei prilejuite de Ziua Natională a României, sens în care Poliția de Frontieră Arad a dispus măsuri suplimentare de adaptare atât a misiunilor, cât și a resurselor umane si materiale, astfel incât să se asigure un control eficient și operativ în toate punctele de trecere a frontierei.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică în zona de competență. În aceasta perioadă, Poliția de Frontieră Arad a luat toate măsurile pentru asigurarea unui control operativ și reducerea timpului de asteptare, respectiv suplimentarea personalului planificat la controlul documentelor de calatorie în punctele de trecere a frontierei.

Menționăm faptul că, dacă situația o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe ambele sensuri de deplasare, până la capacitatea maximă permisa de infrastructura punctelor de trecere. Totodata, vor fi folosite inclusiv statii mobile de control, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametri optimi.

Precizez faptul că partea maghiară ne-a informat că în perioada 01-03.12.2023 va efectua lucrări de reabilitare carosabil în terminalul de marfa de pe sensul de iesire din România în P.T.F Vărșand, motiv pentru care traficul de automarfare va fi dirijat pe sensul de iesire calatori, pe o singura banda. Informam participantii la trafic despre acest aspect prin mijloacele avute la dispozitie si totodată, recomandam ca in aceastã perioadã soferii de automarfare sã manifeste intelegere si sã foloseasca, daca se poate, celelalte puncte rutiere deschise traficului international de marfa de la frontiera cu Ungaria.

Reamintim cã, la granita cu Ungaria, formalitătile de frontiera se efectueaza în comun cu autoritatile ungare, sens in care Poliția de Frontieră Arad a alocat personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control in punctele de trecere a frontierei, insa numarul de artere care pot fi deschise este limitat de numarul de politisti repartizati de catre statul vecin. Recomandăm cetătenilor români si straini care tranziteaza frontiera nationala in aceastã perioadă să foloseasca toate punctele de frontiera deschise in regim international, sã se informeze cu privire la conditiile de calatorie în statele de destinatie si in cele tranzitate și să consulte aplicația Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Politiei de Frontieră, unde pot vedea o medie a timpilor de așteptare din punctele de trecere.

Poliția de Frontieră Arad vă urează o minivacanță liniștită și călătorii în siguranță! Vă mulțumesc!

Centrul Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad

Cu ocazia minivacanței prilejuite de Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a Românei, specialiștii Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad vor desfășura activități specifice, de informare, conștientizare şi asistență specializată, pentru consumul şi dependența de droguri.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute, care pot conține diferite substanțe, și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.

De asemenea, reamintim că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă, gratuit și confidențial, asistență integrată medico-psiho-socială, iar persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, să se adreseze Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Arad sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță!

 

 

Biroul de presă                                                                                           29.11.2023