Galerie foto

Vizită de lucru a Premierului Viorica Dăncilă în Județul Arad

      Primul-ministru al României, doamna Viorica Dăncilă, a vizitat astăzi mai multe obiective din Județul Arad finanțate de  Guvern și din fonduri europene. Doamna Prim-ministru a fost însoțită de ministrul Finanțelor Publice și ministru interimar al Fondurilor Europene, domnul Eugen Teodorovici, de ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea, de domnul Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Petre Daea, de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenorat – ministru interimar pentru Românii de Pretutindeni, domnul Ștefan Oprea, de Ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Daniel Breaz. De asemenea, din delegație au mai făcut parte doamna deputat Natalia Intotero, domnul deputat Dorel Căprar, președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, domnul deputat Florin Tripa, domnul deputat Adrian Todor, respectiv Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea și Subprefectul Județului Arad, domnul Vasilică Damian.

    Delegația condusă de doamna Premier Viorica Dăncilă a fost întâmpinată la Primăria Orașului Lipova de domnul primar Mircea Jichici. De la primărie, delegația s-a deplasat la obiectivele din oraș ce beneficiază de finanțare guvernamentală sau europeană: noul Spital Orășenesc aflat în construcție din fonduri ale Guvernului României, respectiv Mănăstirea Maria Radna, reabilitată din fonduri europene. În timpul vizitei la Spital și discuțiilor cu primarul Lipovei, doamna Premier împreună cu doamna ministru al Sănătății au confirmat alocarea de către Guvern a sumei de 5,4 milioane de lei pentru aparatura medicală a noii unități spitalicești. De asemenea, cu ocazia acestei vizite guvernamentale, s-a semnat contractul de execuție a lucrării de reabilitare a podului rutier vechi peste râul Mureș din orașul Lipova, investiție finanțată tot din fonduri ale Guvenului României.

     Vizita doamnei Prim-ministru Viorica Dăncilă a continuat la Instituția Prefectului – Județul Arad unde a avut loc o întâlnire cu directori ai instituțiilor deconcentrate și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, beneficiari ai programului „Start Up Nation”.  Au fost înmânate diplome de bună practică pentru antreprenori care și-au dezvoltat deja afacerile prin programul „Start Up Nation”, iar noii aplicanți au primit contractele în baza cărora vor primi finanțarea pentru implementarea proiectelor depuse.


Vizită a viitorilor funcționari publici cu ocazia „Zilei Instituției Prefectului”

            Instituția Prefectului – Județul Arad a primit astăzi  vizita unor grupuri de studenți și elevi cu ocazia „Zilei Instiuției Prefectului”, 2 aprilie. Ne-au vizitat studenți din anul I ai Facultății de Administrație Publică din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”  coordonați de domnul profesor universitar Petru Tărchilă și elevi olimpici ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” însoțiți de doamna director Cristina Boba și doamna profesor Pop  Cristina. Tinerii arădeni au fost conduși într-un tur al instituției, primind pe parcurs informații relevante din activitatea și istoricul Prefecturii. Doamna Prefect Florentina Horgea i-a întâmpinat pe oaspeții speciali de astăzi în Sala Rotondă, având cu fiecare grup câte o „ședință de lucru” despre activitățile prefecturii în cadrul căreia a răspuns întrebărilor venite dinspre posibilii viitori funcționari publici. La final, tinerii elevi au fost invitați de doamna Prefect să semneze în Cartea de onoare a Instituției.

            „Ne-am bucurat astăzi de vizita tuturor oaspeților noștri. Le mulțumesc profesorilor care i-au însoțit pe elevi și studenți într-o activitate de documentare privind istoria, rolul și specifiul Instituției Prefectului. I-am văzut pe cei tineri foarte interesați și receptivi. Consider că deschiderea față de cetățeni a oricărei instituții publice este un principiu obligatoriu ce trebuie implementat cât mai concret. Am încercat să explicăm atribuțiile Prefecturii viitorilor funcționari publici, studenții și elevii arădeni, astfel încât să le trezim interesul față de munca în administrație. Vom continua aceste acțiuni în viitor, așa cum ne menținem angajamentul de a veni în sprijinul oricărei persoane care apelează la serviciile noastre, în limita atribuțiilor stabilite prin lege. Cu ocazia Zilei Instituției Prefectului mulțumesc tuturor angajaților instituției, colegilor mei din Prefectură și din serviciile publice comunitare de Pașapoarte respectiv Permise Auto și Înmatriculări, pentru eforturile lor zilnice, pentru activitatea lor de zi cu zi în beneficiul arădenilor”, a declarat doamna Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad.


Întrevedere între Ministrul Muncii și primari sau secretari ai localităților din județ

             Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi s-a întâlnit astăzi, la Instituția Prefectului – Județul Arad, cu primari și secretari ai unităților administrativ-teritoriale din județul nostru. La discuții au participat parlamentarii PSD Arad: Dorel Căprar, Mihai Fifor, Florin Tripa și Adrian Todor – inițiatorii întâlnirii, doamna Prefect al Județului Arad, Florentina Horgea, subprefectul Vasilică Damian, precum și directori ai unor instituții deconcentrate din sfera de activitate a Ministerului Muncii. Discuția a avut un format interactiv, primarii sau secretarii localităților fiind invitați să adreseze întrebări ministrului Marius Constantin Budăi. În intervențiile sale, ministrul s-a referit la repartizarea cotelor din impozitul pe venit către primării, dar și la veniturile persoanelor cu dizabilități, salariile personalului din sfera publică ori pensiile de stat și pilonul II, în particular la modul cum aceste capitole sunt prevăzute în bugetul de stat pe anul 2019 ce este în acest moment aprobat de Parlamentul României dar nepromulgat de Președinte.

      „Mă bucur să continuăm mijlocirea acestor discuții între oficiali de rang înalt din Guvernul României, astăzi domnul Ministru al Muncii Marius Constantin Budăi și primarii sau secretarii localităților din județul nostru. Mulțumesc domnilor parlamentari pentru toate aceste inițiative de a apropia decidenții de la București de oamenii din teritoriu care aplică sau cărora li se adresează măsurile luate. Vom fi mereu deschiși față de aceste tipuri de discuții deoarece pentru a urmări și mai bine interesul cetățenilor, colaborarea dintre structurile centrale și cele locale ale administrației trebuie să fie deplină”, a declarat doamna Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad.


Împlinirea celor 100 de ani de la înfăptuirea României Unite și Mari a fost un prilej deosebit pentru arădeni să se întâlnească, dis-de-dimineață, în fața Palatului Administrativ din Municipiu, pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri.

Momentele solemne au debutat cu o Ceremonie militară și religioasă, desfășurată la  „Crucea Martirilor Unirii” din Parcul Eminescu, din Municipiu. După primirea primirea oficialităţilor, prezentarea Onorului, salutul Drapelului de Luptă și Intonarea Imnului Național al României a urmat serviciul religios, oficiat de Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad. Ulterior, la Crucea Martirilor Unirii au fost depuse coroane de flori.

Manifestările au continuat în Piața fața Palatului Administrativ al Municipiului Arad, unde, de asemenea, după prezentarea Onorului, salutul Drapelului și intonarea Imnului Național al României (de către corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, al Facultății de teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din Arad, dirijat de Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean) au urmat o serie de alocuțiuni ale oficialităților prezente, urmate de un program artistic susținut de elevi ai Liceului de Artă „Sabin Drăgoi”, ai Liceului Tehnologic „Regele Mihai” din Săvârșin, respectiv de o reprezentație patriotică, în ton cu evenimentul, a interpreților Lucian Drăgan, Lucian Drăgan jr. și Alexandra Drăgan. Punctul de maxim interes pentru toți cei prezenți în Piață l-a constituit  defilarea gărzii comune – detașamentele Batalionului 191 Infanterie ,,Col. Radu Golescu”, ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Vasile Goldiș” Arad, Inspectoratului de Poliție Județean Arad, ale Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, respectiv ale Serviciului de Ambulanță Județean Arad.

În ciuda temperaturii autentice de decembrie, 100 de copii au defilat, de asemenea, purtând cu mândrie un drapel al României, lung de 100 de metri.

Suita de evenimente dedicate Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri au continuat la mormintele ,,Corifeilor Marii Uniri”, Vasile Goldiş, Ștefan Cicio Pop  şi Ioan Suciu, din Cimitirul Eternitatea. Și aici, după primirea oficialităţilor, salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului Național al României, a fost oficiat serviciul religios, de Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad.

Prefectul Județului Arad, dna Florentina Horgea, împreună cu subprefectul județului Arad, Vasilică Damian, cu deputatul PSD Dorel Căprar, președintele Comisiei de Apărare din cadrul Camerei Deputaților, cu senatorul Mihai Fifor, cu Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, respectiv cu reprezentanții oficialităților locale, ai partidelor politice, ai Universității „Vasile Goldiș, ai asociațiilor de veterani și revoluționarilor din 1989, au depus coroane de flori la mormintele făuritorilor României Mari, într-o atmosferă de adânc respect și recunoștință.

Evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri vor culmina, deseară, cu începere de la ora 18.00, cu Retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, pe traseul: Palatul Administrativ – Bulevardul Revoluției – Teatrul de stat „Ioan Slavici” – Piața Avram Iancu – str. Nicolae Bălcescu – Podul Decebal – Cazarma Cetate.

„Astăzi este ziua în care toți ne simțim mai aproape de valorile românești, este ziua în care gândurile românilor de oriunde din lume se îndreaptă către noi. Ne-am adunat astăzi toți cei care simțim românește, sărbătorind Centenarul Marii Uniri, amintindu-ne împreună să fim mai buni cu cei de lângă noi, să respectăm și să păstrăm valorile și tradițiile pentru care strămoșii noștri au luptat și pe care ni le-au lăsat moștenire.

Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare și vă îndemn să nu uitați că Sărbătoarea Zilei Naționale este un moment în care trebuie să ne angajăm să ducem mai departe idealurile celor care au înfăptuit Marea Unire, să facem din România noastră și a urmașilor noștri o țară prosperă, demnă, al cărei nume să fie rostit cu respect oriunde în lume.

Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare, vă urez mulți ani fericiți, să aveți parte de sănătate, bucurii alături de cei dragi și sărbători fericite!”

 

Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad


Întâlnire festivă cu prefecții județului Arad

Instituția Prefectului – Județul Arad, a avut, astăzi, 14.11.2018, oaspeți de seamă.

Prefectul Județului, doamna Florentina Horgea, i-a reunit în Sala Rotondă a instituției pe prefecții postdecembriști ai Aradului, aceștia răspunzând invitației cuprinși de nostalgia anilor pe care, la rândul lor, i-au petrecut în fruntea Prefecturii arădene.

Momentul a fost emoționant. Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea, împreună cu colectivul instituției, i-a primit pe prefecții postdecembriști în aplauze, momentul fiind urmat de intonarea imnului de stat al României.

Rând pe rând, foștii prefecți ai Aradului, Gheorghe Gârbovan, Avram Crăciun, Simeon Murgu, Ovidiu Nilă, Gheorghe Pele, Dan Ungureanu, Cristian Stragea, Călin Bibarț și Cosmin Pribac, au împărtășit unele dintre cele mai fierbinți momente din timpul mandatului lor, punctând, fiecare, încărcătura deosebită pe care o dă întâlnirii de astăzi faptul că se desfășoară în Anul Centenarului României. Fără excepție, prefecții postdecembriști s-au referit elogios la colectivul profesionist al Prefecturii arădene, alături de care au soluționat, în timpul mandatului, spețe dintre cele mai diverse, unele cu grade ridicate de dificultate și responsabilitate.

În același context, pe culoarul principal de acces în Instituția Prefectului – Județul Arad a fost dezvelită o placă memorială, cuprinzând numele tuturor prefecților județului Arad de după 1990, respectiv perioadele în care au ocupat înalta funcție de demnitate publică. De asemenea, în anticamera Prefectului Județului Arad au fost expuse fotografiile tuturor prefecților postdecembriști ai județului Arad, alături de aceea a dr. Iustin Marșieu, prefectul Aradului în prima legislatură românească de după Marea Unire.

Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, li s-a adresat oaspeților:

„Cronologia a făcut ca în acest an cu totul special pentru noi toți – Anul Centenarului Marii Uniri a României –, să mă aflu, astăzi, în fața dumneavoastră, în calitate de Prefect al Județului Arad, o funcție care mă onorează și care nu vă este străină, domniile voastre fiind tocmai cei care, în diverse perioade postdecembriste, ați ocupat-o cu cinste, demnitate și responsabilitate.

Mărturisesc că acest eveniment este unul aparte pentru mine și pentru întreaga echipă a Instituției Prefectului –Județul Arad, sub acest acoperiș desfășurându-și încă activitatea și o parte dintre oamenii cu care mulți dintre dumneavoastră ați interacționat. Afirm, cu această ocazie, că este o echipă puternică, la formarea căreia ați contribuit fiecare și alături de care munca laborioasă desfășurată aici este încununată de succes.

Vă mulțumesc tuturor pentru fiecare piatră pe care ați așezat-o, rând pe rând, la temelia acestei instituții, pentru modul în care ați făcut față tuturor încercărilor și provocărilor conferinte de înalta funcție de demnitate publică pe care ați ocupat-o la un moment dat, iar dacă astăzi Instituția Prefectului se bucură de o apreciere evidentă și constantă în rândul cetățenilor, acest lucru vi se datorează, de bună seamă, și dumneavoastră.

Nu în ultimul rând, mă bucur să fiu Prefectul în mandatul căruia celebrăm Anul Centenar al României și ne-am reunit, în această formulă deosebită, să punctăm contribuția fiecăruia la înfăptuirea prerogativelor Instituției Prefectului – Județul Arad.

Vă mulțumesc că sunteți aici, vă doresc tuturor multă sănătate și împliniri pe toate planurile!”

La finalul întâlnirii, Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, le-a înmânat invitaților săi diplome de onoare, pentru activitatea remarcabilă desfășurată în demnitatea de prefect. De asemenea, o diplomă de onoare i-a fost acordată și prof. univ. dr. Marius Grec, prezent la eveniment pentru a contura conjunctura realizării actului Marii Uniri.

Într-o atmosferă destinsă, oaspeții au ciocnit, în cele din urmă, o cupă de șampanie, depănând amintiri.