Galerie foto

Împlinirea celor 100 de ani de la înfăptuirea României Unite și Mari a fost un prilej deosebit pentru arădeni să se întâlnească, dis-de-dimineață, în fața Palatului Administrativ din Municipiu, pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri.

Momentele solemne au debutat cu o Ceremonie militară și religioasă, desfășurată la  „Crucea Martirilor Unirii” din Parcul Eminescu, din Municipiu. După primirea primirea oficialităţilor, prezentarea Onorului, salutul Drapelului de Luptă și Intonarea Imnului Național al României a urmat serviciul religios, oficiat de Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad. Ulterior, la Crucea Martirilor Unirii au fost depuse coroane de flori.

Manifestările au continuat în Piața fața Palatului Administrativ al Municipiului Arad, unde, de asemenea, după prezentarea Onorului, salutul Drapelului și intonarea Imnului Național al României (de către corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, al Facultății de teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din Arad, dirijat de Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean) au urmat o serie de alocuțiuni ale oficialităților prezente, urmate de un program artistic susținut de elevi ai Liceului de Artă „Sabin Drăgoi”, ai Liceului Tehnologic „Regele Mihai” din Săvârșin, respectiv de o reprezentație patriotică, în ton cu evenimentul, a interpreților Lucian Drăgan, Lucian Drăgan jr. și Alexandra Drăgan. Punctul de maxim interes pentru toți cei prezenți în Piață l-a constituit  defilarea gărzii comune – detașamentele Batalionului 191 Infanterie ,,Col. Radu Golescu”, ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Vasile Goldiș” Arad, Inspectoratului de Poliție Județean Arad, ale Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, respectiv ale Serviciului de Ambulanță Județean Arad.

În ciuda temperaturii autentice de decembrie, 100 de copii au defilat, de asemenea, purtând cu mândrie un drapel al României, lung de 100 de metri.

Suita de evenimente dedicate Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri au continuat la mormintele ,,Corifeilor Marii Uniri”, Vasile Goldiş, Ștefan Cicio Pop  şi Ioan Suciu, din Cimitirul Eternitatea. Și aici, după primirea oficialităţilor, salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului Național al României, a fost oficiat serviciul religios, de Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad.

Prefectul Județului Arad, dna Florentina Horgea, împreună cu subprefectul județului Arad, Vasilică Damian, cu deputatul PSD Dorel Căprar, președintele Comisiei de Apărare din cadrul Camerei Deputaților, cu senatorul Mihai Fifor, cu Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, respectiv cu reprezentanții oficialităților locale, ai partidelor politice, ai Universității „Vasile Goldiș, ai asociațiilor de veterani și revoluționarilor din 1989, au depus coroane de flori la mormintele făuritorilor României Mari, într-o atmosferă de adânc respect și recunoștință.

Evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri vor culmina, deseară, cu începere de la ora 18.00, cu Retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, pe traseul: Palatul Administrativ – Bulevardul Revoluției – Teatrul de stat „Ioan Slavici” – Piața Avram Iancu – str. Nicolae Bălcescu – Podul Decebal – Cazarma Cetate.

„Astăzi este ziua în care toți ne simțim mai aproape de valorile românești, este ziua în care gândurile românilor de oriunde din lume se îndreaptă către noi. Ne-am adunat astăzi toți cei care simțim românește, sărbătorind Centenarul Marii Uniri, amintindu-ne împreună să fim mai buni cu cei de lângă noi, să respectăm și să păstrăm valorile și tradițiile pentru care strămoșii noștri au luptat și pe care ni le-au lăsat moștenire.

Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare și vă îndemn să nu uitați că Sărbătoarea Zilei Naționale este un moment în care trebuie să ne angajăm să ducem mai departe idealurile celor care au înfăptuit Marea Unire, să facem din România noastră și a urmașilor noștri o țară prosperă, demnă, al cărei nume să fie rostit cu respect oriunde în lume.

Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare, vă urez mulți ani fericiți, să aveți parte de sănătate, bucurii alături de cei dragi și sărbători fericite!”

 

Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad


Întâlnire festivă cu prefecții județului Arad

Instituția Prefectului – Județul Arad, a avut, astăzi, 14.11.2018, oaspeți de seamă.

Prefectul Județului, doamna Florentina Horgea, i-a reunit în Sala Rotondă a instituției pe prefecții postdecembriști ai Aradului, aceștia răspunzând invitației cuprinși de nostalgia anilor pe care, la rândul lor, i-au petrecut în fruntea Prefecturii arădene.

Momentul a fost emoționant. Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea, împreună cu colectivul instituției, i-a primit pe prefecții postdecembriști în aplauze, momentul fiind urmat de intonarea imnului de stat al României.

Rând pe rând, foștii prefecți ai Aradului, Gheorghe Gârbovan, Avram Crăciun, Simeon Murgu, Ovidiu Nilă, Gheorghe Pele, Dan Ungureanu, Cristian Stragea, Călin Bibarț și Cosmin Pribac, au împărtășit unele dintre cele mai fierbinți momente din timpul mandatului lor, punctând, fiecare, încărcătura deosebită pe care o dă întâlnirii de astăzi faptul că se desfășoară în Anul Centenarului României. Fără excepție, prefecții postdecembriști s-au referit elogios la colectivul profesionist al Prefecturii arădene, alături de care au soluționat, în timpul mandatului, spețe dintre cele mai diverse, unele cu grade ridicate de dificultate și responsabilitate.

În același context, pe culoarul principal de acces în Instituția Prefectului – Județul Arad a fost dezvelită o placă memorială, cuprinzând numele tuturor prefecților județului Arad de după 1990, respectiv perioadele în care au ocupat înalta funcție de demnitate publică. De asemenea, în anticamera Prefectului Județului Arad au fost expuse fotografiile tuturor prefecților postdecembriști ai județului Arad, alături de aceea a dr. Iustin Marșieu, prefectul Aradului în prima legislatură românească de după Marea Unire.

Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, li s-a adresat oaspeților:

„Cronologia a făcut ca în acest an cu totul special pentru noi toți – Anul Centenarului Marii Uniri a României –, să mă aflu, astăzi, în fața dumneavoastră, în calitate de Prefect al Județului Arad, o funcție care mă onorează și care nu vă este străină, domniile voastre fiind tocmai cei care, în diverse perioade postdecembriste, ați ocupat-o cu cinste, demnitate și responsabilitate.

Mărturisesc că acest eveniment este unul aparte pentru mine și pentru întreaga echipă a Instituției Prefectului –Județul Arad, sub acest acoperiș desfășurându-și încă activitatea și o parte dintre oamenii cu care mulți dintre dumneavoastră ați interacționat. Afirm, cu această ocazie, că este o echipă puternică, la formarea căreia ați contribuit fiecare și alături de care munca laborioasă desfășurată aici este încununată de succes.

Vă mulțumesc tuturor pentru fiecare piatră pe care ați așezat-o, rând pe rând, la temelia acestei instituții, pentru modul în care ați făcut față tuturor încercărilor și provocărilor conferinte de înalta funcție de demnitate publică pe care ați ocupat-o la un moment dat, iar dacă astăzi Instituția Prefectului se bucură de o apreciere evidentă și constantă în rândul cetățenilor, acest lucru vi se datorează, de bună seamă, și dumneavoastră.

Nu în ultimul rând, mă bucur să fiu Prefectul în mandatul căruia celebrăm Anul Centenar al României și ne-am reunit, în această formulă deosebită, să punctăm contribuția fiecăruia la înfăptuirea prerogativelor Instituției Prefectului – Județul Arad.

Vă mulțumesc că sunteți aici, vă doresc tuturor multă sănătate și împliniri pe toate planurile!”

La finalul întâlnirii, Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, le-a înmânat invitaților săi diplome de onoare, pentru activitatea remarcabilă desfășurată în demnitatea de prefect. De asemenea, o diplomă de onoare i-a fost acordată și prof. univ. dr. Marius Grec, prezent la eveniment pentru a contura conjunctura realizării actului Marii Uniri.

Într-o atmosferă destinsă, oaspeții au ciocnit, în cele din urmă, o cupă de șampanie, depănând amintiri.


Sesiunea de instruire a reprezentanților UAT-urilor din județul Arad

Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, a îndrumat și coordonat instruirea cu primarii și secretarii orașelor și comunelor din Județul Arad, pe mai multe teme de interes din activitatea acestora.

Întâlnirile de lucru au avut loc la Moneasa, unde s-au reunit reprezentanți din toate cele 77 de unități administrativ-teritoriale de pe raza județului.

Participanții au avut ocazia, în timpul desfășurării lucrărilor, să se familiarizeze cu ultimele noutăți din domeniul gestionării situațiilor de urgență la nivelul unităților administrativ-teritoriale, primarii fiind instruiți atât cu privire la obligațiile pe care le au în privința pregătirii în domeniul situațiilor de urgență, dar și cu privire la obligațiile pe care le au cu privire la serviciile voluntare pentru situații de urgență. La ședințele de instruire s-a mai discutat despre atribuțiile autorităților publice locale referitoare la problemele de mediu, despre atribuțiile autorităților locale în privința sănătății publice, despre organizarea și reorganizarea rețelei școlare de învățământ preuniversitar, despre organizarea și desfășurarea adunărilor publice etc. În același context, reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Arad au susținut, la rândul lor, colocvii documentate pe teme de larg interes pentru unitățile administrativ – teritoriale.

La instruirea de la Moneasa au participat, alături de Prefectul Județului Arad, dna Florentina Horgea și de Subprefectul Județului Arad, dl Vasilică Damian, mai mulți reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Arad, ai tuturor instituțiilor deconcentrate ale statului, la lucrări luând parte, astăzi, inclusiv Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici București, dl Felix Cosma, împreună cu dna Alexandra Coiculescu, consilier în cadrul ANFP.

,,Programul intens al dezbaterilor desfășurate în cadrul acestei sesiuni de instruire de la Moneasa confirmă, o dată în plus, importanța acestora și nevoia constantă a reprezentanților unităților administrativ-teritoriale de a se informa cu privire la ultimele noutăți din domeniile lor de interes. Nu în ultimul rând, aș sublinia că prezența Președintelui ANFP a fost onorantă și binevenită, cei prezenți având ocazia să interacționeze la vârf în domeniul actualităților legislative referitoare la statutul funcționarului public. Le mulțumesc tuturor pentru participare, pentru modul exemplar în care și-au pregătit sintezele de informare și pentru buna desfășurare, în general, a sesiunii de instruire.” – Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea.


Astăzi, în anul Centenarului Marii Uniri, se împlinesc 59 de ani de la emiterea Decretului nr. 381 din 01.10.1959, prin care ziua de 25 octombrie a fost declarată „Ziua Forțelor Armate ale Republicii Populare Române”, dar și 74 de ani de la eliberarea ultimelor palme de pământ românesc de sub ocupaţia străină.

Data de 25 octombrie reprezintă un moment de referință istorică plin de încărcătură emoţională şi spirituală, nu doar pentru cei care poartă cu onoare și mândrie uniforma militară, cât și pentru întregul popor român , ca martor și participant la evenimentele în care Armata României a luptat pentru integritatea și neatârnarea patriei.
Ziua Armatei României este întipărită în conştiinţa noastră ca fiind o zi specială, în care avem datoria și onoarea să-i cinstim pe cei care, în numele valorilor naţionale, prin eroism şi jertfă, au servit cu credinţă patria şi poporul roman, dar și pe cei care, în prezent, aflați la datorie sub flamura tricoloră, apară suveranitatea și integritatea țării.
Se cuvine să le port o recunoștință aparte și veteranilor de război, de Ziua Armatei Române, ei fiind mărturia vie a eroismului armatei și deținătorii unor amintiri care arată câtă suferinţă pot aduce războaiele şi ce valențe colosale capătă valori precum pacea şi libertatea.
În această zi specială, le adresez și cadrelor militare din Garnizoana Arad cele mai alese urări de sănătate și mult succes în activitate și îi felicit pentru abnegația și profesionalismul de care dau dovadă în realizarea misiunilor încredințate.

Cu profund respect și gratitudine, le urez tuturor militarilor, în numele Instituției Prefectului, dar și a mea, personal,
LA MULȚI ANI!

Glorie Armatei Române!


În prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei României și a Alteței Sale Regale, Principele Radu, la Săvârșin a avut loc o ceremonie prin care liceul din localitate a primit numele Regelui Mihai I al României.

Doamna Prefect al Județului Arad, Florentina HORGEA, a participat la eveniment alături de înalții reprezentanți ai Casei Regale, de primarul Săvârșinului, Ioan Vodicean, de domnul deputat, Adrian TODOR, de doamna inspector școlar general, Anca Stoenescu  precum și de alte oficialități, profesori și elevi ai liceului „Regele Mihai”.

 „Adresez felicitări domnului primar Ioan Vodicean pentru această inițiativă firească, ce vine să lege și mai strâns personalitatea Regelui Mihai de Săvârșin, prin ghidajul spiritual pe care numele său îl va oferi generațiilor de elevi de pe întreaga vale a Mureșului ce vor învăța în această școală.

Sunt deosebit de onorată să fiu prezentă la această ceremonie, alături de Majestățile Voastre, și vă mulțumesc pentru binecuvântarea pe care o dați acestui demers prin care liceul din Săvârșin va purta numele Regelui Mihai.

Avem datoria de a prețui mereu memoria Regelui și de a-i cultiva moștenirea morală pe care ne-a lăsat-o prin puterea exemplului său. Prin demersuri precum cel de astăzi, încercăm să ne ridicăm la înălțimea rigorilor impuse de personalitatea sa”, a fost mesajul doamnei Prefect adresat asistenței cu ocazia acestui eveniment solemn.


Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, a primit astăzi, 20.10.2018, alături de alte oficialități locale, corpul diplomatic străin acreditat la București, vizita celor 27 de ambasadori la Arad înscriindu-se într-o acțiune mai amplă a Ministerului Afacerilor Externe, organizată cu ocazia Centenarului. Scopul vizitei a fost acela de a promova legături comerciale, culturale, educaţionale şi de altă natură între zonele pe care le vizitează în România şi ţările pe care le reprezintă.

În Sala Ferdinand, din cadrul Palatului Administrativ, ambasadorilor străini în România le-a fost prezentată activitatea economică, turistică și culturală a regiunii, fiind evidențiat potențialul de dezvoltare al județului Arad în domeniile agriculturii și turismului.

Cei 27 de ambasadori reprezintă Algeria, Lituania, Iordania, Cehia, Israel, Malayesia, RPD Congo, Tunisia, Algeria, Africa de Sud, Muntenegru, Irak, Chile, Slovacia, Indonezia, Federaţia Rusă, India, Bulgaria, Armenia, Mexic, Peru, Egipt, Portugalia, Nigeria, Georgia, Pakistan şi Sudan, ajungând la Arad în cea de-a patra sesiune de vizite organizată de MAE (după Iaşi şi zona Maramureşului), urmând ca de la Arad să se îndrepte spre Timişoara.

Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, le-a mulțumit pentru vizită și a participat, alături de aceștia, la vizitarea Palatului Cultural Arad, urmând ca, pe parcursul zilei, aceștia să viziteze și alte obiective turistice din județ.


Prefectul Județului Arad, doamna Florentina HORGEA, alături de Subprefectul Vasilică Damian, comandanții structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne, directori ai instituțiilor deconcentrate și reprezentanți ai autorităților locale din municipiu și județ a participat astăzi la o suită de evenimente organizate de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” din Arad cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, a 50 de ani de la înființarea unității de pompieri Arad și a zece ani de la înființarea serviciului SMURD în Arad.

Pe platoul din fața Palatului Administrativ a avut loc un ceremonial militar și religios, urmat de o defilare a forțelor și tehnicii de intervenție de care dispune ISU „Vasile Goldiș” Arad. În Parcul Eminescu a fost organizată o expoziție statică de tehnică, iar pe Mureș au defilat ambarcațiunile folosite de pompierii arădeni în cazul unor intervenții pe apă.

În mesajul adresat pompierilor și personalului echipajelor SMURD cu ocazia evenimentului festiv, doamna Prefect Florentina HORGEA  a subliniat profesionalismul și dedicarea acestora, aspecte probate cu prilejul fiecărei intervenții.

„Vă bucurați de o imagine foarte bună în rândul românilor, arădenilor, o imagine bazată pe faptele dumneavoastră, pe miile de intervenții încheiate cu succes. Ca Prefect al Județului Arad colaborez zilnic cu ISU Arad și cunosc întreaga complexitate a activității pe care o desfășurați. Apreciez în mod deosebit tot ceea ce faceți, modul cum încercați să vă achitați de sarcini cu maxim profesionalism, fie că sunt misiuni operative, fie diferite evaluări sau alte activități. Vă felicit pe toți pentru eforturile dumneavoastră zilnice prin care ne dați acel sentiment de siguranță de a ști că oricând sunteți pregătiți să veniți în ajutorul cetățenilor. Doresc să felicit în mod special conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” pentru coordonarea eficientă a tuturor activităților pe care le desfășoară. De asemenea mulțumesc și foștilor inspectori șefi care s-au aflat la comanda inspectoratului de-a lungul anilor, contribuția lor la dezvoltarea și profesionalizarea ISU Arad fiind determinantă. Doresc să avem și pe viitor o colaborare cel puțin la fel de strânsă și încurajez acest lucru între toate instituțiile din domeniul ordinii publice, apărării și siguranței naționale.”  Prefectul județului Arad, Florentina Horgea.


Sărbările Naționale de la Țebea

Prefectul Județului Arad, doamna Florentina HORGEA, a participat la ,,Serbările Naționale de la Țebea” , evenimente dedicate memoriei marelui nostru erou național, Avram Iancu.

„Am fost onorată să particip alături de prefecții județelor Alba, Caraș-Severin, Cluj, Mehedinți, Gorj, Hunedoara și Timișoara la Serbările Naționale de la Țebea organizate în memoria eroului nostru Avram Iancu, în acest an când celebrăm Centenarul Marii Uniri. M-am bucurat să văd atâtea mii de participanți la aceste evenimente, semn că sentimentul național nu a pierit și că asemeni celorlalte naționalități europene știm să ne cinstim înaintașii și simbolurile naționale. La Țebea are loc în fiecare an această frumoasă sărbătoare, închinată lui Avram Iancu, prilej pentru mii de români din zonă, inclusiv din județul nostru, să se adune și să petreacă câteva ore minunate alături de familii, prieteni și conaționalii lor. Am văzut multă bucurie, speranță și respect față de tot ce înseamnă simbol național al românilor.” Prefectul Județului Arad, Florentina HORGEA