Măsurile de ordine și siguranță publică implementate de structurile județene ale M.A.I., cu ocazia minivacanței 1-5 iunie 2023

Măsurile de ordine și siguranță publică implementate de structurile județene ale M.A.I., cu ocazia minivacanței 1-5 iunie 2023

În contextul minivacanței prilejuite de Ziua Internațională a Copiilor și Rusaliile Ortodoxe structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne vor lua anumite măsuri specifice, menite să sporească gradul de ordine și siguranță publică.

Prefectul Județului Arad, împreună cu cei doi subprefecți au convocat astăzi o ședință de lucru la care au fost invitați să participe șefii structurilor, în cadrul acesteia fiind discutate principalele activități și linii de acțiune care vor fi urmărite atât în următoarea minivacanță, cât și pe parcursul întregului sezon estival ce stă să înceapă.

Transmitem un apel tuturor arădenilor să manifeste precauție în orice activitate recreativă pe care doresc să o desfășuare în următoarea perioadă, astfel încât să fie evitate orice accidente nedorite. Atragem de asemenea atenția asupra prognozei meteorologice care anunță și perioade de instabilitate atmosferică în următoarele zile, astfel că este necesară o bună informare înainte de a pleca în excursii sau drumeții. Rugăm totodată arădenii să conducă preventiv și să ia în considerare perioadele tradiționale de aglomerare a traficului de la graniță sau din zonele turistice.

 

***

În perioada 1-5 Iunie, în minivacanța ocazionată de Ziua internațională a copilului și sărbătorile Rusaliilor ortodoxe, peste 100 de polițiști de la toate structurile, suplimentar față de efectivele zilnice, vor fi în stradă, pentru menținerea ordinii și liniștii publice, în locurile aglomerate, zonele de agrement  și spre punctele de trecere a frontierei.

Polițiștii rutieri vor acționa în zonele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor și blocajelor rutiere, precum și pentru fluidizarea circulației, pe principalele artere din municipiu și județ.

Dacă alegeți să plecați din localitate, asigurați-vă că ferestrele și ușile imobilului sunt asigurate și nu postați pe rețelele sociale plecarea de acasă.

În mulțime, la lăcașele de cult sau la târgurile de sezon, dacă vă însoţesc copii, nu-i lăsaţi nesupravegheaţi, explicați-le că au voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă; de asemenea, învăţaţi-i cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăcesc, asiguraţi-vă că aceştia cunosc numele complet al părinţilor, numărul de telefon şi adresa acestora.

La cumpărături, evitați să aveți asupra Dvs. sume mari de bani, iar în parcările supermarketurilor nu lăsați bunuri de valoare și/sau documente, la vedere, în autoturism.

Recomandăm cetățenilor să manifeste prudență atunci când sunt în trafic și să nu conducă dacă au consumat băuturi alcoolice.

 

De asemenea, le recomandăm să respecte indicațiile polițiștilor rutieri care se află în trafic și să nu depășească viteza legală, pentru monitorizarea acesteia urmând a fi utilizate aparatele radar montate pe autospecialele de poliție și dispozitivul TrueCam.

Totodată, înainte de a pleca la drum recomandăm șoferilor să se intereseze de situația traseului pe care urmează să se deplaseze. Informații în timp real despre trafic pot fi găsite la secțiunea INFOTRAFIC de pe pagina Poliției Române.

În caz de nevoie, dacă ați asistat sau aveți cunoștință despre comiterea unei fapte antisociale apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la 112.

Mâine, 1 iunie  a.c., polițiștii arădeni, alături de structurile Ministerului Afacerilor Interne din teritoriu, vă dau întâlnire în parcul „Aventura Voinicilor”, din municipiu, pentru a ne cunoaște și a ne prezenta dotarea. Vă așteptăm cu mare drag, mâine, și vă dorim o minivacanță liniștită.

 

***

În perioada 01 – 05 Iunie Jandarmeria Arad a dispus suplimentarea efectivelor în toate localitățile în care se vor desfășura manifestări religioase sau cultural artistice, iar până în acest moment vă pot confirma că au fost anunțate peste 25 de manifestări atât în municipiu cât și în județul Arad la care se preconizează participarea unui număr mare de persoane.

În acest context eforturile noastre vor fi concentrate în sprijinul cetățenilor pentru a le oferi siguranță și confort pe timpul participării la toate aceste manifestări.

Pentru buna desfășurare a manifestărilor cultural-artistice și religioase, peste 100 de jandarmi alături de polițiști și pompieri, vor acționa pentru asigurarea măsurilor de ordine publică și vom fi pregătiți să intervenim în cel mai scurt timp pentru gestionarea eventualelor situații de risc sau de urgență.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, jandarmii arădeni vă așteaptă în Parcul Aventura Voinicilor din municipiul Arad, începând cu ora 11:00 unde vom petrece câteva ore alături de dumneavoastră.

În vederea prevenirii unor evenimente nedorite, recomandăm participanților să respecte indicațiile organizatorilor, să acorde atenție bunurilor personale și să supravegheze copii pentru a nu se pierde în zonele aglomerate.

Totodată, facem apel la toți cei care vor participa la manifestările organizate în această perioadă să evite implicarea în activități sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentelor, să manifeste înțelegere față de măsurile luate de forțele de ordine iar în cazul în care sunt martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, să apeleze cu încredere numărul unic de urgență 112 sau să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere.

Jandarmeria Arad urează tuturor arădenilor un sfârșit de săptămână liniștit, fără evenimente neplăcute.

 

***

 

În perioada minivacanței prilejuite de Ziua Internațională a Copilului și Rusalii, peste 130 de pompieri arădeni care încadrează mijloace tehnice se vor afla la datorie, fiind pregătiți să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Deoarece aceste zile libere aduc bucurie și relaxare cetățenilor, mulți alegând să facă plimbări, drumeții sau să petreacă timp în mijlocul naturii, salvatorii arădeni recomandă respectarea câtorva reguli simple, însă foarte utile:

Așezați întotdeauna grătarul într-un loc sigur, departe de zonele cu vegetație uscată sau alte materiale combustibile. Este bine să aveti intotdeauna la îndemână un extinctor sau o găleată cu apă.

De asemenea, asigurați-vă că focul este stins complet înainte de a pleca de la locul de grătar.

Pentru a vă bucura de momente frumoase alaturi de cei dragi, vă recomandăm sa fiți precauți si să respectati regulile de prevenire a tuturor situațiilor care vă pot pune viața sau bunurile în pericol.

De asemenea, dorim să urăm un sincer „La mulți ani!” tuturor copiilor și îi invităm să ni se alăture joi, 1 iunie, în Parcul Aventura Voinicilor din municipiul Arad, unde vor avea ocazia să cunoască autospecialele noastre, să probeze echipamentul de protecție și să descopere tainele meseriei de pompier.

Pompierii arădeni vă doresc sa vă bucurați de aceste zile libere, fără a întâmpina evenimente nedorite.

 

***

Având în vedere cã, în acest sfârsit de saptâmână se celebrează sărbătoarea Rusaliilor și avem o minivacantă de 5 zile, la nivelul Poliției de Frontieră Arad au fost luate măsuri în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, precum si pentru intarirea dispozitivului de supraveghere si control la frontiera de stat.

Politistii de frontieră actionează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, in vederea asigurării unui climat de ordine si siguranta publică in zona de competenta.

Din experienta anilor anteriori, este preconizată o crestere a valorilor de trafic in punctele importante de trecere a frontierei, sens in care, in functie de dinamica traficului, vor fi dispuse masuri pentru suplimentarea arterelor de control pânã la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv de suplimentare a personalului.

Reprezentantii Politiei de Frontieră Române vor mentine permanent legatura cu autoritatile de frontieră maghiare, alaturi de care se efectuează controlul de frontierà, in vederea dispunerii unor măsuri comune, astfel incât controlul sã se desfăsoare cu operativitate

Pentru evitarea aglomerărilor, recomandãm participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei astfel încât sã se preîntâmpine aparitia aglomerărilor.

Mentionãm cã, la granita cu Ungaria sunt operationale 12 puncte de trecere a frontierei in regim international pentru persoane, autoturisme si camioane.

De asemenea, pregatirea din timp a documentelor de calatorie precum si verificarea si pregãtirea documentelor necesare minorilor la ieșirea din țară, pot scurta timpul de control.

Informatii suplimentare privind documentele necesare copiilor care calãtoresc în afara granitelor țării sunt disponibile pe pagina de internet a institutiei noastre.

O situatie aparte se înregistreazã în ceea ce priveste traficul de mărfuri, deoarece in această perioadã se constată o crestere a numarului miloacelor de transport marfă, in special la granita cu Ungaria.

Mentionam că este folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere a frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transport, iar Politia de Frontierã Română tine permanent legatura cu autoritătile maghiare in vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului.

În acest context, recomandăm consultarea aplicatiei Trafic on-line, disponibilã pe pagina de internet a institutiei, care prezintă o medie a timpului de asteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Cu mențiunea că suntem la datorie și în această perioadă, vă urez, în numele Poliției de Frontieră Arad, minivacanță liniștită și călătorii în siguranță.

 

***

 

În perioada acestei minivacanțe, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Arad vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.

Astfel, vor fi realizate în ARAD, activități de prevenire a consumului de droguri în comunitate, dedicate Zilei Mondiale fără Tutun, Zilei Internaționale a Copilului și Sărbătorii Rusaliilor Ortodoxe.

În Arad aceste acțiuni preventive se vor desfășura în parcul Aventura Voinicilor, unde vor fi organizate puncte de informare și ateliere antidrog adresate copiilor, tinerilor și părinților.

În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor, să fie atenţi la modificările de comportament şi dispoziţie, să comunice eficient cu aceștia și să se implice în activităţi comune de petrecere a timpului liber.

Tinerii sunt sfătuiți să nu consume alcool în exces sau droguri dacă participă la evenimente cu număr mare de persoane, să evite tentațiile periculoase, să se implice în activităţi cât mai diverse de petrecere a timpului liber, să manifeste prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să comunice deschis orice problemă cu care se confruntă legată de consumul de substanțe și să apeleze la ajutorul apropiaților, pentru rezolvarea acesteia.

Adulții sunt sfătuiți să NU conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Consumul unor astfel de substanțe acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, și afectează funcția vizuală și de percepție, ceea ce generează o conduită necorespunzătoare în conducerea autovehiculelor.

Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.

 

Biroul de presă                                                                                           31.05.2023