Măsuri minivacanța 1mai

Măsurile de ordine și siguranță publică implementate de structurile județene ale M.A.I., cu ocazia minivacanței de 1 Mai

 

 

        În contextul minivacanței prilejuite de Ziua Internațională a Muncii, 1 Mai, structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne vor lua anumite măsuri specifice, menite să sporească gradul de ordine și siguranță publică.

În perioada 28 aprilie – 01 mai a.c., pentru menținerea ordinii și siguranței publice, cu ocazia minivacanței de Ziua Internațională a Muncii, peste 100 de polițiști, suplimentar față de efectivele zilnice, vor fi în stradă pentru menținerea ordinii publice în locurile aglomerate, în zonele turistice și de agrement și spre punctele de trecere a frontierei.

Dacă alegeți să plecați din localitate, asigurați-vă că ferestrele și ușile imobilului sunt asigurate și nu postați pe rețelele sociale plecarea de acasă.

La cumpărături, evitați să aveți asupra Dvs. sume mari de bani, iar în parcările supermarketurilor nu lăsați bunuri de valoare și/sau documente, la vedere, în autoturism.

Polițiștii rutieri vor acționa pe căile de acces  care converg spre zonele de agrement, în zonele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor și blocajelor rutiere și fluidizarea circulației pe principalele artere din municipiu și județ.

Recomandăm cetățenilor să manifeste prudență și să nu conducă dacă au consumat băuturi alcoolice.

De asemenea, le recomandăm să respecte indicațiile polițiștilor rutieri care se află în trafic și să nu depășească viteza legală, pentru monitorizarea acesteia urmând a fi utilizate aparatele radar montate pe autospecialele de poliție și dispozitivul TrueCam.

Totodată, înainte de a pleca la drum recomandăm șoferilor să se intereseze de situația traseului pe care urmează să se deplaseze. Informații în timp real despre trafic pot fi găsite la secțiunea INFOTRAFIC de pe pagina Poliției Române.

În caz de nevoie, dacă ați asistat sau aveți cunoștință despre comiterea unei fapte antisociale apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la 112.

          În perioada 28 aprilie – 02 mai, efective din cadrul Jandarmeriei Arad, vor desfășura misiuni specifice în zona de competență, pe linia menținerii unui climat de siguranță pentru cetățeni precum și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice cu ocazia minivacanței de 1 mai.

         Concomitent cu menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, vom veghea și la buna desfășurare a manifestărilor cultural artistice și a competițiilor sportive care vor avea loc în această perioadă.

         Recomandăm participanților la aceste manifestări dacă sunt însoțiți de copii să îi supravegheze cu atenție, să acorde o atenție sporită bunurilor și obiectelor personale și să evite implicarea în incidente.

         În cazul in care sunt martorii săvârșirii unor fapte antisociale să apeleze numărul unic de urgență 112 sau să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere.

         De asemenea, pentru ziua de 1 mai recomandăm cetățenilor care aleg să petreacă în mijlocul naturii să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor destinate pentru activităţile de picnic, să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat și să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

         Efective de jandarmi vor fi prezente în zona Stațiunii balneoclimaterice Moneasa, Valea Cladovei, Tabăra Căsoaia, Trei Insule precum și în alte locuri de picnic și agrement de pe raza municipiului și județului Arad.

        Deoarece în această perioadă pericolul de incendiu este mai ridicat, pompierii arădeni urmăresc asigurarea condițiilor de siguranță din punct de vedere al prevenirii și stingerii incendiilor la unitățile turistice de cazare, o atenţie deosebită acordându-se acelor spații din zonele împădurite, frecventate de turiști.

         Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș al judetului Arad  recomandă tuturor celor care doresc să se relaxeze în aer liber, turiştilor şi amatorilor de drumeţii montane să respecte următoarele măsuri preventive:

-Instalarea corturilor şi a grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens, iar prepararea hranei prin utilizarea focului deschis se face numai în locuri special amenajate, în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, culturi agricole, păduri sau la alte vecinătăţi;

-Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă;

-Asiguraţi la locul arderii mijloace de stingere, cum ar fi un stingător sau o găleată cu apă și nu lăsați niciodată focul nesupravegheat;

-Nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare, acestea pot aprinde vegetația uscată sau alte materiale combustibile;

-Supravegheaţi în permanenţă copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul;

-Înainte de plecare stingeţi focul şi asiguraţi-vă că acesta a fost stins complet;

– Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la numărul unic de urgență 112!

         În perioada minivacanței prilejuită de 1 Mai, Inspectoratul pentru Situații de Urgență  „Vasile Goldiș”  al județului Arad va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea acțiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.

           Având în vedere că luni se va celebra ziua de 1 Mai, din experiența anilor anteriori, în acest sfârșit de săptămână se estimează o creștere a traficului de persoane și mijloace de transport în punctele de trecere a frontierei, la graniţa cu Ungaria.

            În acest sens, vor fi dispuse toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ.

            Pentru fluidizarea traficului, se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor precum şi echipamentele folosite pentru verificare.

            Dacă situația o va impune,  vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametrii optimi, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau de intrare, după caz, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.

             O situaţie specială se înregistrează la traficul pentru camioane. În această perioadă se constată o creştere a numărului de automarfare care se prezintă pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de trecere a frontierei, unde se înregistrează un timp de aşteptare ridicat pe arterele destinate acestor autovehicule.

             Reprezentanții Poliției de Frontieră vor menţine permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se  efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune, astfel încât controlul să se desfășoare cu operativitate.

              Recomandăm persoanelor care doresc să petreacă acest sfârșit de săptămână în afara granițelor țării să se asigure, înainte de a pleca la drum, că au asupra lor documentele necesare, inclusiv cele pentru cetăţenii minori, pentru tranzitarea frontierei. De asemenea, le recomandam să utilizeze toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional, cu menţiunea că la graniţa  cu Ungaria sunt operaţionale 12 puncte de trecere.

               În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră se va afla la datorie şi v-a acționa în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport în mod eficient, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

În perioada minivacanței de 1 Mai, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare si  Consiliere Antidrog Arad vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale ”Consumul de droguri ne privește pe toți”.

Acțiunile preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, vor reprezenta atracții turistice, zonele turistice sau de agrement, evenimentele cu public numeros – festivaluri, concerte, târguri, zilele orașelor etc.

Pentru a petrece în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să nu consumați băuturi din sticle desfăcute, să supravegheați prepararea băuturilor solicitate, sa fiți atenți la prieteniile ocazionale și să nu dați curs conflictelor spontane. Cele mai frumoase amintiri sunt cele pe care ți le amintești a doua zi.

Atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, nu trebuie să conduceți autoturisme dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, modifică senzaţiile şi percepţiile, atenţia și gândirea și generează tulburări în întreaga viaţă afectivă, emoţională, dar şi în comportamentul celor ce le consumă.

Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.