Galerie foto

Parada Clătitelor

Prefectul județului Arad, doamna Florentina HORGEA, împreună cu Subprefectul județului Arad, dl Vasilică Damian, la invitația domnului primar, Ioan Nuţu Herbei,  au avut deobebita plăcere de a participa, alături de Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, domnul Dorel Căprar și a deputatului de Arad, domnul Adrian Todor, la cea de-a 18 a ediţie a „Paradei Clătitelor”, în staţiunea Moneasa din judeţul Arad.


Ziua Imnului

Prefectul județului Arad, doamna Florentina Horgea, împreună cu Subprefectul județului, dl Vasilică Damian, au participat la ceremonialul militar şi religios dedicat sărbătoririi Zilei Imnului Național, desfășurat pe platoul din fața Palatului Administrativ din Arad. Evenimentul a fost onorat și de prezența ministrului Apărării Naționale, domnul Mihai Fifor, a Preşedintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, domnul Dorel Căprar, respectiv a deputatului de Arad, domnul Adrian Todor.

Oficialitățile, împreună cu cetățenii prezenți la eveniment, au avut ocazia să aplaude prestația Fanfarei Militare de la Brigada 18 Cercetare și Supraveghere Timișoara, care a susținut un program artistic de excepție.

La Sărbătoarea Imnului Național au fost prezenți și elevii Liceului Național de Informatică, aceștia intonându-l cu mâinile în dreptul pieptului, purtând bentițe tricolore.


Târgul de Fete de pe Muntele Găina – sărbătoarea Munților Apuseni, în Anul Centenar al României

Prefectul Judeţului Arad, doamna Florentina Horgea, împreună cu subprefectul județului, domnul Vasilică Damian și reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Vasile Goldiș” Arad și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad au fost prezenți, în Anul sărbătoririi Centenarului României, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, unde s-au bucurat, împreună cu locuitorii din patru județe, Arad, Hunedoara, Bihor și Alba, de cea mai populară sărbătoare a Munților Apuseni – Târgul de Fete de pe Muntele Găina.


Ajutoare pentru sinistrații din Lalașinț

La Centrul de colectare de bunuri înființat de Instituția Prefectului – Județul Arad, la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne și cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport Arad, s-au preluat, în ultimele două săptămâni, câteva tone de ajutoare destinate persoanelor sinistrate. Primul transport cu ajutoare constând în îmbrăcăminte, încălțăminte și alimente a ajuns astăzi la Lalașinț, unul dintre satele grav afectate de viituri.


Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, a prezentat reprezentanților mass-mediei locale și centrale noile sedii ale Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Arad, respectiv Serviciului Regim Permise Auto și Înmatriculări Vehicule Arad.

Cele două servicii își desfășoară activitatea, începând de la data de 16 iulie a.c, în spațiile generoase ale Mall-ului Galleria, în condiții optime pentru două entități destinate interacțiunii cu publicul


Sărbătorim împreună Centenarul Marii Uniri!

Instituția Prefectului -Județul Arad a organizat astăzi, 26 iunie, un ceremonial militar și religios dedicat sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional.

Sub faldurile tricolore și în An Centenar s-au reunit, în Piața Palatului Administrativ, 100 de copii îmbrăcați în port popular românesc, care au ținut un drapel de 100 de metri, în anul 100 al României.

În atmosfera de aleasă sărbătoare, Prefectul Județului Arad, doamna Florentina HORGEA, a dat citire mesajului Ministrului de Interne al României, doamna Carmen DAN, muzeograful Gabriel  Hălmăgean vorbind, ulterior, despre semnificația zilei Drapelului Național al României. Au fost prezenți, alături de vorbitori, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale ministerelor, dar și cetățeni ai Aradului.

„Mândria, în forma ei pură și sinceră, este un sentiment înălțător, care motivează și dă sens celor mai profunde trăiri. Așa simțim cu toții când Drapelul nostru Național se înalță pe redute greu de cucerit, grație performanțelor obținute de români.

Astăzi, la ceas de sărbătoare, se cuvine să privim câteva secunde în interiorul nostru, acolo unde fiecare dintre noi adăpostim acel sentiment natural, firesc, denumit, simplu, patriotism.” – Carmen Dan, Ministrul de Interne al României.


O viață cât un centenar”

Marta Păcurariu și Firona Puia – de-o vârstă cu România

Campania inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, intitulată „O viață cât un centenar”, a continuat, astăzi, cu două vizite memorabile, în localitățile Cuvin și Bîrsa, unde Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, le-a vizitat pe Marta Păcurariu și pe Firona Puia, două doamne de poveste, care au împlinit, anul acesta, 100 de ani. Pentru secolul de viață prin care au trecut, Prefectul Județului Arad le-a oferit celor două sărbătorite câte un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, însoțit de un tricolor și o insignă cu inscripția „România 100”. De asemenea, doamna Florentina Horgea le-a dăruit sărbătoritelor și câte un tort aniversar, inscripționat cu sigla Anului Centenar.

În locuința sa de la Cuvin, Marta Păcurariu și-a întâmpinat musafirii în fotoliul său preferat, fiindu-i alături fiica, Zenica, de 83 de ani, împreună cu soțul acesteia și nepoata, de 62 de ani. Bucuroasă de oaspeți, Marta Păcurariu și-a uimit oaspeții când, dând cu ochii de drapelul oferit de Ministrul de Interne, a cerut să fie fotografiată imediat cu „steagul meu”, față de care nutrește un imens respect. Între Prefectul Județului și venerabila gazdă s-a înfiripat un dialog savuros, plin cu amintirile doamnei care de un secol a văzut atâtea: „Soțul meu a murit în război, în ’43. L-am așteptat ani de zile să se întoarcă, dar nu s-a întors. Ultimele semne au venit despre el din Stalingrad. După aceea… nimic. Am crescut-o pe Zenica singură și niciodată nu m-am gândit să mă recăsătoresc. Omul meu, dacă a fost dat dispărut și nu am avut ocazia să îl îngrop creștinește, m-am gândit ani în șir că ar putea să revină, să fie iarăși cu noi. Dar… Am rămas văduvă de război. Așa mi se spune…” Momentului trist de aducere aminte i-a urmat unul vesel, Marta Păcurariu dezvăluindu-i Florentinei Horgea secretul senectuții: „Am ajuns la 100 de ani luând zilnic câte o vitamina C și tot la două zile câte un grepfrut. În fiecare dimineață, beau câte o cafeluță. Iar șunca o mănânc prăjită. Doar prăjită. Am muncit mult însă. Zi lumină am muncit fizic, în grădină, cultivând roșii, ardei, vinete, de toate…”

Înainte de plecare, Marta Păcurariu a asigurat-o pe Florentina Horgea că va mânca imediat după masa de prânz din deliciosul tort primit în dar: „Am voie să mănânc dulce, nu am diabet, nu am nimic. Doar auzul m-a lăsat puțin și picioarele. În rest, pot să mănânc cât dulce vreau. Și apoi, mai vreau să trăiesc neapărat încă cinci ani. Măcar cinci ani.” – a încheiat, zâmbind.

De la Cuvin, Prefectul JudețuluiArad, doamna Florentina Horgea, împreună cu șeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, colonelul Claudiu Daniel Burlan și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, lt. col. Cristian Gârbău, dar și cu purtătorii de cuvânt ai IPJ Arad, IJJ Arad, Poliției de Frontieră Arad, respectiv Prefecturii Arad, s-au deplasat la Bîrsa, la locuința Fironei Puia, o altă doamnă care și-a serbat, de Rusalii, împlinirea a 100 de ani de viață.

Puțin emoționată, Firona Puia a găsit, totuși, resorturi pentru a glumi: „Abia aștept să vă vizitez și eu la Prefectură”, i-a spus Florentinei Horgea, care a asigurat-o că va fi considerată, pe bună dreptate, un oaspete de onoare. Femeia le-a povesstit apoi musafirilor săi, copleșită de amintiri și exprimându-și bucuria că o ascultă cineva: „Fiica mea, Jenica, mă mai ascultă, dar are atâta treabă. Mă bucur că vă pot povesti acum, dumneavoastră, despre viața mea plină de greutăți, întristări și lacrimi, dar binecuvântată, slavă Domnului, cu sănătate. Eu m-am născut în Harghita. În timpul războiului am fugit cu fetița mea, care atunci era mică, în munți. A fost tare greu. Fără mâncare, fără siguranță… Bărbatul meu fusese înrolat… Am coborît până la Călan unde am stat mai mulți ani, apoi ne-am adunat aici, la Bîrsa, unde aveam apropiați și iaca, am ajuns la 100 de ani. Am tot lăsat lucruri în urma noastră… Am pierdut atâtea… Am fost o familie foarte modestă, dar unită.”

Fiica Fironei Puia, Jenica, extrem de vivace la cei 78 de ani ai săi, semn că genele moștenite pe linie maternă sunt de excepție, ne-a povestit că nicio mulțumire nu e mai mare decât aceea de a-și vedea mama sănătoasă, la 100 de ani, fără să ia vreun medicament, fără să aibă nevoie de vreo îngrijire specială: „Îi gătesc tot ce-și dorește. Îi plăceau sarmalele cândva, acum însă îi plac ciorbele de verdețuri proaspete. Mă bucur mult că e mama în viață!” La fel se bucură și cei patru nepoți ai Fironei Puia, dar și cei șase strănepoți ai săi.

„Secretul celor 100 de ani? Vi-l spun: Oricâtă durere ați avea, să fiți credincioși și calmi, să o puteți duce. Calmul și liniștea sunt secretele vieții îndelungate” – le-a dezvăluit tuturor celor prezenți Firona Puia.

„Sunt impresionată profund de viețile acestor oameni, ajunși, iată, la un secol de viață. Emoțiile trăite în preajma lor sunt de nedescris. Sunt destine speciale, sunt adevărate lecții de viață, de înțelepciune și de profundă trăire sufletească. Am învățat, împreună cu acești oameni care au împlinit vârsta României, că viața este un dar de preț, pe care trebuie să-l prețuim cu toată ființa. Le urez sărbătoritelor și, deopotrivă, tuturor bunicilor noștri aflați în viață, ani mulți înainte, sănătoși, plini de bucurii, alături de copii, nepoți și strănepoți! Cu siguranță, „O viață cât un Centenar” a fost una dintre acțiunile cele mai dragi mie.” – Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad


Ana Ianchici – o viață cât un centenar

În cadrul campaniei inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, intitulate „O viață cât un centenar”, Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, a vizitat-o, în cursul zilei de astăzi, în Arad, pe doamna Ana Ianchici, care a împlinit 100 de ani în data de 10 februarie a acestui an. Întâlnirea a fost deosebită, cu atât mai mult cu cât doamna Ianchici ne-a întâmpinat pe propriile-i picioare, bucurându-se de sănătate, micile probleme pe care le are, legate de o ușoară scădere a auzului și o hipertensiune – ținută însă sub control de mai mulți ani – nefiind considerate probleme demne de luat în seamă.

Prefectul Județului i-a adresat doamnei Ianchici un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, însoțit de un tricolor și o insignă cu inscripția „România 100”. De asemenea, doamna Florentina HORGEA i-a dăruit sărbătoritei un tort aniversar, inscripționat cu sigla Anului Centenar. Pe tot parcursul vizitei, venerabilei doamne i-a stat alături fiica acesteia, Minerva Ianchici, în vârstă de 76 de ani, profesoară pensionară de limbile engleză și franceză.

„Ne bucurăm ori de câte ori ne vizitează cineva, a spus Ana Ianchici. Cea mai mare durere a noastră este că nu mai avem pe nimeni. De aceea, tare ne bucurăm că ne-ați deschis astăzi ușa.”

Doamna Florentina Horgea a stat de vorbă cu minunata gazdă vreme de peste o jumătate de oră, care a zburat extrem de repede. De altfel, toți cei prezenți au ascultat, uimiți, poveștile femeii, al cărei har de a istorisi nu s-a diminuat odată cu trecerea anilor: „Am fost refugiată din Basarabia, în ’44, cu doi copii mici. Eram gravidă cu cel de-al treilea. Zece zile am călătorit într-un vagon de marfă, până la Arad. Veneam aici la un frate de-al meu, stabilit la Bătuța. Am fost șase frați cu toții; numai unul a rămas în Basarabia atunci, împreună cu bunicul meu patern. Ceilalți, am fost strămutați… Mi-a fost extrem de greu. Zece zile nici nu mai știu ce-am mâncat și cu ce mi-am hrănit copiii. Soțul meu a venit mult în urma noastră. Era ceferist și așa a fost atunci; fusese programat să vină abia cu ultimul tren…”

Ana Ianchici își trăiește bătrânețile citind, deși nu mai vede bine cu unul dintre ochi, sau urmărind diverse emisiuni la televizor. Le-a mărturisit celor prezenți: „În trecut, îmi plăcea să citesc istorie. Istorie românească, universală, istoria civilizațiilor… Știți cum e, fiecare avem câte o hachiță!”

Alături de Prefectul Județului, pe Ana Ianchici au felicitat-o și șeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, colonelul Claudiu Daniel Burlan, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, lt. col. Cristian Gârbău, fiind prezenți și purtătorii de cuvânt ai IPJ Arad, IJJ Arad, Poliției de Frontieră Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, respectiv Prefecturii Arad.

Gazda le-a mai mărturisit musafirilor săi că este văduvă de peste 30 de ani și că toată viața și-a dorit să ajungă din nou în Basarabia, să-și revadă locurile natale, fără însă să reușească: „Le voi avea în gând până al sfârșit…” De asemenea, și-a spus și cea mai mare durere: „Doi dintre copiii mei nu mai sunt. Un părinte nu trebuie niciodată să-și piardă copiii, indiferent de vârsta lor…”

Vitalitatea Anei Ianchici, care trăiește din pensia de urmaș a soțului ei și cu sprijinul necondiționat al fiicei sale, i-a determinat pe toți cei prezenți s-o admire o dată în plus.

La plecare, femeia a ținut s-o conducă personal la ușă pe doamna Florentina HORGEA, spre bucuria acesteia, care i-a promis că în câteva zile va primi toate fotografiile făcute împreună.

„Această vizită a fost un prilej nemaipomenit de aducere aminte. Mi-am amintit de propriii bunici, de faptul că am crescut în preajma lor, că am învățat atâtea de la ei. Este extraordinar că pot avea această șansă, în Anul Centenar, să-i cunosc pe cei care de un secol trăiesc pe acest pământ, alături de noi, acumulând experiențe pe care mă bucur atât de mult să le aflu!”, a declarat Prefectul Județului Arad, doamna Florentina HORGEA.

 


Ioan Lala – o viață cât un centenar

În cadrul campaniei inițiate de Ministerul Afacerilor Interne, intitulate „O viață cât un centenar”, Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, l-a vizitat, în cursul zilei de astăzi, pe domnul Ioan Lala, care a împlinit 100 de ani în cursul lunii februarie a anului în curs. Întâlnirea a fost emoționantă, cu atât mai mult cu cât, alături de domnul Ioan Lala, care a împlinit un secol de viață, se aflau și fiul acestuia, Radu Lala, alături de soția sa Livia și de nepoțelul lor de numai doi ani. Prefectul Județului i-a adresat domnului Lala, unul dintre puținii vârstnici din județ care au atins 100 de ani, un mesaj de felicitare din partea Ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, însoțit de un tricolor și o insignă cu inscripția „România 100”. De asemenea, doamna Florentina Horgea i-a dăruit sărbătoritului un tort aniversar, inscripționat cu sigla Anului Centenar.

Alături de Prefectul Județului, pe Ioan Lala l-au felicitat și șeful Inspectoratului de Poliție Județean Arad, comisarul-șef Ioan Tamaș, al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, colonelul Claudiu Daniel Burlan și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, împuternicit prim-adjunct al inspectorului șef – col. Cosmin Turcuș, fiind prezenți și purtătorii de cuvânt ai IPJ Arad, IJJ Arad, Poliției de Frontieră Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, respectiv Prefecturii Arad.

Atmosfera din timpul vizitei a fost jovială. Ioan Lala se bucură de o sănătate de fier. Nepotul său, medic cardiolog, i-a spus că are o inimă de fier după ce l-a consultat în amănunțime. Lui Ioan Lala nu i s-a prescris nici un medicament, se deplasează fără ajutor – poate doar auzul să-i fi slăbit întrucâtva – mănâncă după un program zilnic bine stabilit și acum, ca în mai toată viața sa, nu a făcut excese de nici un fel. Cu un simț al umorului intact, bătrânul le-a povestit celor prezenți că doar uneori mai bea câte un păhărel de țuică, înainte de masă, pentru poftă de mâncare. Cel mai mult însă, lui Ioan Lala i-a făcut plăcere să vorbească despre anii tinereții: „Am fost încorporat în armată în 1939, la o unitate de grăniceri, iar în ’41 a început războiul. Cei mai grei patru ani din viața mea au fost anii de război. Să nu mai dea Dumnezeu niciodată pe pământ așa o urgie! Prin ce-am trecut, la Cernăuți, câtă foame, cât chin… Și când am trecut Prutul, ce greu a fost…” Musafirii lui Ioan Lala au fost uimiți de memoria bătrânului, care a povestit cu lux de amănunte câteva întâmplări hazlii de pe front. Și-a amintit inclusiv numele unui commandant de companie din Poiana Sibiului: „Oprean pe nume, era mare specialist. Știa front! Cu el am făcut războiul. Patru ani încheiați n-am dormit într-un pat normal, ca oamenii, ci numai pe unde-am apucat!”

Gazda le-a mai povestit oaspeților că este originar din Beiuș, județul Bihor, unde a pornit în viață ca ucenic măcelar, însă după război a lucrat ca om de serviciu și portar într-o școală din localitatea de baștină. Este pensionar din 1978 și văduv de la 68 de ani. A povestit, ușor căzut pe gânduri: „De când s-a dus soția mea, am mai stat singur la Beiuș până am împlinit 88 de ani, fiindcă nu mai puteam merge pe bicicletă iarna. Atunci am venit aici, la Arad, la copii…”

Incredibila vitalitate a pensionarului Ioan Lala, ajuns la un secol de viață, i-a impresioant pe toți cei prezenți.

 „Mă bucur nespus că am ocazia să fiu alături de vârstnicii de lângă noi și să marcăm public, în cazul celor care ating un secol de viață, în chiar anul centenarului, împlinirea a 100 de ani. Consider că un secol de viață nu este puțin lucru. Acestea sunt destine rare și sunt fericită să fiu alături de oameni ca ei, să ne bucurăm cu toții de vitalitatea lor!”, a declarat Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea.


 

Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, a primit astăzi vizita Excelenței Sale Oleksandr Bankov, Ambasador al Republicii Ucraina la București. A fost o primă întrevedere în care cele două părți au discutat despre modalitățile ulterioare de colaborare ce vor putea fi concretizate prin schimburi de informații și experiență între societățile comerciale din Arad sau universitățile arădene cu entități similare din Ucraina, ținând cont și de un protocol existent la nivelul Ministerului Educației Naționale ce prevede schimburi de delegații și participarea în comun la proiecte de cercetare.  A fost amintită și comunitatea de etnici ucrainieni din județul nostru, în comuna Târnova existând una din cele mai mari comunități din țară, ce numără aproximativ 1500 de persoane. Domnul Ambasador și-a arătat disponibilitatea de a-i sprijini pe membrii comunității, precum și deschiderea spre colaborare cu autoritățile arădene pe orice teme comune de interes, mai ales în contextul dezvoltării economice exemplare a zonei noastre.

„Vom sprijini orice formă de colaborare între țările noastre, fie în domeniul  economic, fie în cel educațional, cultural, teologic sau de altă natură. Relațiile interregionale trebuie să ocupe un loc important în relațiile noastre bilaterale, identificând puncte comune pentru a duce împreună oamenii de afaceri din cele două țări. De aceea am speranța că această primă vizită a Excelnței Sale în Arad va avea rolul de a deschide noi punți de colaborare între Arad și zone din Ucraina, pe lângă cele existente deja. Ne vom oferi tot sprijinul pentru ca aceste relații să prindă contur”, a declarat doamna Florentin Horgea, Prefect al Județului Arad.


Inaugurarea parcului și Zilele Monesei

Staţiunea Moneasa a fost puternic afectată de furtuna violentă din 17 septembrie anul trecut, toţi copacii din parcul central fiind smulşi sau rupţi de vijelie.  După evaluarea pagubelor s-au început demersurile de refacere peisagistică a parcului, lucrările fiind încheiate recent. Doamna Prefect al Judeţului Arad, Florentina HORGEA, a participat astăzi la o ceremonie de inaugurare  a parcului din Moneasa în noua sa formă, mulţumind cu această ocazie tuturor celor care s-au implicat în munca asiduă prin care Perlei Munţilor Apuseni i-a fost redată frumuseţea bine cunoscută.

 „Mulţumim Guvernului României pentru ajutorul dat, pentru finanţarea acestor lucrări de refacere, precum şi tuturor celor care au contribuit la realizarea paşilor necesari pentru ca să redăm Monesei frumuseţea obişnuită, chiar dacă având nişte detalii uşor schimbate. Îl felicit pe domnul primari Ioan Herbei pentru implicarea domniei sale, pentru munca pe care a depus-o încă din ziua furtunii care a afectat atât de grav această zonă. Nu în ultimul rând mulţumesc colegilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad, dar şi celorlalţi colegi din instituţiile implicate în evaluarea pagubelor şi în toate operaţiunile ulterioare pe care le-am realizat pentru obţinerea fondurilor guvernamentale necesare refacerii obiectivelor distruse de vijelie. Moneasa este pe un drum bun, în mare parte datorită autorităţilor locale dar şi agenţilor economici care propun turiştilor oferte din ce în ce mai atrăgătoare. Felicitări tuturor şi să ne vedem cu bine la toate evenimentele frumoase ce vor fi organizate aici în această vară!” – a declarat doamna Prefect Florentina HORGEA în cadrul ceremoniei desfăşurate astăzi în Staţiunea Moneasa.


Sărbătorim Centenarul Marii Uniri împreună cu cel mai vârstnic veteran de război din județul Arad.

 Prefectul Județului Arad, doamna Florentina HORGEA, împreună cu domnul colonel Ciprian Ovidiu Filimon și domnul colonel (r) Sandu Crișan din partea filialei Ziridava a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere au fost astăzi la Secusigiu, în vizită la domnul sublocotenent Gergely Simion Ioan, cu prilejul împlinirii venerabilei vârste de 102 ani.

În semn de recunoștință față de sacrificiul sublocotenentului Gergely din timpul războiului, oaspeții săi i-au înmânat o diploma de onoare, alături de un tort aniversar, urându-i multă sănătate și mulțumindu-i încă o dată pentru toata activitatea sa în slujba țării.

Vioi, sublocotenentul Gergely a mulțumit oaspeților săi cărora le-a povestit ulterior întâmplări din timpul războiului, pe care și le amintește cu foarte mare precizie.

Înaltă cinste și recunoștință veteranilor de război!


Marea sărbătoare a Înălțării Domnului este ziua când ne omagiem eroii, pe cei care și-au dat viața pentru îndeplinirea dezideratelor noastre naționale, în războaie sau, mai recent, în Revoluția din Decembrie 1989. După slujba de Înălțare ce s-a desfășurat la Catedrala veche, au fost depuse jerbe la troița din curtea edificiului religios. Ulterior, au fost organizate ceremonii solemne la monumentele eroilor din Piața Revoluției, Piața Avram Iancu și Cimitirul Pomenirea. Doamna Prefect al Județului Arad, Florentina HORGEA, a dat citire mesajului doamnei Ministru al Afacerilor Interne, Carmen Daniela DAN, cu ocazia Zilei Eroilor. La ceremonii au mai participat comandanții structurilor județene ale MAI și MAPN, cadre militare active, în rezervă sau retragere, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, elevi, revoluționari. Atât în cadrul ceremoniilor din municipiu, cât și la toate monumentele eroilor din Județul Arad au fost depuse astăzi coroane de flori în memoria acestora.

Glorie eternă eroilor neamului românesc!

Sărbătorim împreună Centenarul Marii Uniri!


Starea economiei – Trimestrul I 2018


Tripla semnificație a zilei de 9 mai a fost marcată în Piața Avram Iancu, printr-un ceremonial militar și religios la care au participat Prefectul Județului Arad, Florentina HORGEA, Subprefectul Vasilică DAMIAN, Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, reprezentanți ai instituților deconcentrate, ai autorităților locale și județene, cadre militare active, în rezervă sau retragere, elevi ai Liceului Național de Informatică și ai Colegiul Național Preparandia  „Dimitrie Țichindeal”. Au defilat gărzile de onoare ale Batalionului 191 de Infanterie „Colonel Radu Golescu”, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad și Inspectoratului pentru Situații de Urgenă „Vasile Goldiș” al Județului Arad. În data de 9 mai sărbătorim Ziua Independenței de Stat a României, încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene.


Prefectul Județului Arad, doamna Florentina HORGEA, a găzduit astăzi, în Sala Rotondă din cadrul Instituției Prefectului – Județul Arad, întâlnirea dintre Ministrul Mediului, Vicepremierul Grațiela GAVRILESCU și primarii din localitățile din județ care au încheiate contracte de salubritate cu operatorul SC Retim SA. Au fost prezenți reprezentanții  Consiliului Județean Arad, ai SC Retim SA, ai ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Arad, ai Gărzii Naționale de Mediu, dar și Ministrul Apărării Naționale, senatorul Mihai FIFOR, împreună cu deputații și parlamentarii de Arad Dorel-Gheorghe CĂPRAR, Adrian TODOR, Florin TRIPA și Eusebiu PISTRU.Tema întâlnirii a fost luarea de măsuri urgente pentru soluționarea situației privind gestionarea deficitară a deșeurilor menajere în cele 24 de localități din județul Arad.


Ziua Veteranilor de Război a fost marcată astăzi, la Arad, în Piața Avram Iancu, la Monumentul Ostașului Român, printr-un ceremonial militar și religios, urmat de depuneri de coroane de flori. În cadrul manifestărilor, Prefectul Județului Arad, doamna Florentina HORGEA, a înmânat diplome de onoare unui număr de 8 veterani de război, ca semn de înaltă cinste și recunoștință pentru faptele de vitejie și eroism aduse țării și națiunii române. ,,Vă mulțumim pentru eroismul arătat în momentele cumplite de luptă. Vă suntem recunoscători pentru tot ceea ce ați făcut pentru noi, suntem datori să vă cinstim și să vă purtăm respectul cuvenit. Sunteți exemple pentru militarii de astăzi și de mâine, reprezentați repere ce trebuie regăsite în orice manual de istorie. La mulți ani!” – Prefectul Județului Arad – Florentina HORGEA.


Prefectul Județului Arad, doamna Florentina HORGEA, a participat la manifestările prilejuite de Ziua Jandarmeriei Române, desfășurate în Piața Revoluției, din municipiul Arad, dând citire mesajului Ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan. De asemenea, doamna Prefect, i-a felicitat pe jandarmii arădeni pentru modul în care își execută misiunile.

În cadrul manifestărilor au fost citite ordinele de înaintare în grad, au fost premiați câștigătorii competițiilor sportive, atât interne, cât și instituționale, la final având loc defilarea subunităților și a tehnicii de luptă. Pentru prima oară în Arad, la parada aniversară au participat și membrii detașamentului Jandarmeriei Călare, din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.


Prefectul județului Arad, Florentina HORGEA, a participat astăzi la manifestările dedicate Zilei Poliției Române ce se sărbătorește în data de 25 martie, organizate de Inspectoratul de Poliție Județean Arad. Cu această ocazie prefectul a transmis mesajul Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela DAN.


Doamna prefect Florentina HORGEA, a participat astăzi, 23 martie, la Chișineu Criș la inaugurarea noului sediu al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

La invitația primarului Gheorghe Burdan, ne-au onorat cu prezența Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Petre Daea, Ministrul Apărării Naţionale, domnul senator Mihai Fifor, Președintele Comisiei de Apărare și Ordine Publică, domnul deputat Dorel Căprar și directorul general APIA, domnul Adrian Pintea.


Vineri, 09 martie a.c,  a avut loc o ceremonie comemorativă în memoria foștilor deținuți politici anticomuniști din Arad, la monumentul dedicat lor, aflat pe malul Mureșului, în vecinătatea Palatului Cultural. A fost prima ceremonie închinată foștilor deținuți politici ce a avut loc de la ridicarea și sfințirea monumentului, aspect subliniat de președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic Anticomuniști, filiala Arad, Vasile Ciobâncan.

Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, a mulțumit asistenței pentru participare, transmițând totodată că, începând din acest an, în fiecare zi de 9 martie – Ziua foștilor deținuți politic  anticomuniști – aceștia vor fi comemorați la monumentul care stă drept mărturie pentru sacrificiul lor.

„A sosit momentul să îi onorăm pe eroii primelor acte de rezistență anticomunistă ce s-au manifestat și în zona Aradului, precum în multe alte localități din țară. Județul nostru deține mărturii importante ale luptei anticomuniste,  mulți arădeni căzând victime și devenind martiri pe altarul dorinței de apărare a libertății. Astăzi, ne aducem aminte de acești eroi-martiri, aducându-le prinosul de recunoștință, așa cum în luna decembrie ne aducem aminte de sacrificiul eroilor care prin jertfa lor au reușit să ne elibereze de comunism și să ne redea libertatea pierdută în anii întunecați ai instaurării regimului totalitar comunist ” –  a transmis celor prezenți doamna Prefect Florentina Horgea.


Prefectul județului Arad, doamna Florentina Horgea, a prezentat, vineri – 02.02.2018 – în cadrul ședinței de bilanț, „Raportul de activitate al Instituției Prefectului – județul Arad pentru anul 2017”. La ședință ne-a onorat cu prezența și Comisarul-șef de poliție Mihai-Dan Chirică, Secretar de stat pentru relația cu instituțiile prefectului în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.


Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită pe platoul din fața Palatului Administrativ prin tradiționala Horă a Unirii, în care s-au prins arădenii participanți la ceremonia dedicată marelui eveniment istoric ce a deschis calea înfăptuirii unirii tuturor românilor sub același drapel.


Prefectul Județului Arad, dna Florentina Horgea, a găzduit, astăzi, în sala Rotondă a Instituției Prefectului – Județul Arad, o dezbatere publică privind posibilitatea extinderii magistralei de gaz în localitățile din teritoriu, la inițiativa senatorului PSD de Arad, Mihai Fifor și a parlamentarilor PSD de Arad, deputaţii Dorel Căprar, Adrian Todor şi Florin Tripa.


Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea, împreună cu Subprefectul Județului, domnul Vasilică Damian, au participat, la Monumentul Eroilor, din Piaţa Revoluţiei, la ceremonia solemnă de omagiere a eroilor martiri din Decembrie 1989, cu prezentarea onorului și intonarea Imnului de Stat al României, urmate de depuneri de coroane.